
Hidrofor binalarda, sitelerde, yüksek binalarda şebeke su basıncının yeterli olmadığı durumlarda şebeke suyunun veya depolardan basınçlı su ihtiyacının karşılanması amacıyla kullanılır. Kısaca su basıncının yetersiz kaldığı her yerde kullanılan su basınçlandırma sistemleri diyebiliriz. Hidroforlar tek pompalı ya da ortak bir şase üzerinde birden fazla pompa kullanılarak, basınç elemanı, kontrol panosu ve gerekli vanaları ile bir set olarak kullanılabilir.
Hidroforlar apartman, hastane, okul gibi birçok farklı yapıda kullanılabilir. Kullanılan yapıya göre hidrofor çeşitleri değişkenlik gösterebilir. Bir hidrofor alacağınız zaman kaç daireye su temin edeceği, hidroforun montaj yapılacağı yer ile beslenecek dairelerin arasında ne kadar mesafe olacağı, yatay ya da dikey gidecek boruların uzunluğu çok iyi hesaplanmalıdır.
Sistem basıncı bir basınç şalteri ya da sensörü vasıtasıyla algılanır. Basınç set edilen üst basınç değerine ulaştığında debi talebi azalır ve pompa durur, alt basınç değerine düştüğünde debi talebi artar ve pompa çalışmaya başlar.
Hidrofor bakımları 6 ayda bir yapılmalıdır.
NASIL ÇALIŞIR?
Şebeke sularının yetersiz olduğu durumlarda hidroforlar otomatik olarak devreye girer. Kullanıcıyı yormayan pompalardır. Hidroforun amacı, su tankında bulunan suyu, hava ile basınçlandırıp uzak noktalara pompalamaktır. Bir diğer amacı ise yardımcı elemanları üstünde taşımasıdır.
Hidrofor suya istenilen basıncı vermeli, ihtiyaca göre tercih edilmelidir.
HİDROFOR SEÇİMİ NASIL YAPILIR?
Hidroforlar bazı hesaplamalara göre seçilir. Saatte tüketilen su miktarı, basma yüksekliği, NPSH karakteristiği, basınç, debi vb. detaylara göre hidrofor seçimi yapılmalıdır.
Hidroforun nerede kullanılacağı, kaç kişinin kullanacağı, kaç m3’lük bir alanda kullanılacağı gibi bilgiler önemlidir. NPSH karakteristiğinin montaj için uygun olması önemlidir. Pompa tipinin belirlenmesinde hidroforun çalışacağı montaj kurallarına göre NPSH uygunluğu olmalıdır. Toplam debi ihtiyacını birden fazla pompa ile karşılamayabilirsiniz.